3 Temmuz 2012 Salı

İlk yerli tramvay 2 milyon testi geçti!

[Resim: 20111209095326_yerlitramvay.jpg]



Seri üretime başlanılmasıyla yerli tramvay önümüzdeki sene raylarda olacak.



Bursa'da üretilen yerli tramvayda belgelendirme çalışmaları sürüyor. Üretilen ilk prototip aracın yürür aksamı 30 yıllık bir ömre karşılık gelen 2 milyon darbe testinden başarıyla geçerken, üretimi yapan firma, Avrupa'da tramvay üretimi konusunda belge alan 7'inci firma oldu. Seri üretime başlanılmasıyla yerli tramvay önümüzdeki sene raylarda olacak.



Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Durmazlar Makine işbirliğiyle hayata geçirdiği ilk yerli tramvay, tamamen Bursalı ustaların el işçiliğiyle üretildi. Bursa'nın ipek yolunun başlangıç noktası olmasından esinlenilerek tasarımıyla ipek böceğini andıran tramvayın modeli de 'İpekböceği' olarak belirlendi.



Ayakta ve oturmalı 250 yolcu kapasitesi olan tramvay, tam dolu iken yüzde 8.2'lik eğimle tırmanma kapasitesi sayesinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen tüm şehir içi hatlarda çalışabilecek. Lazer kontrol sistemi sayesinde raylar üzerinden bir obje olup olmadığı ve raylarda bozukluk olup olmadığı belirlenecek. Lazer kontrol sistemi sayesinde sürücü müdahale etmese bile otomatik olarak tramvay duracak.



Yerli tramvayın, dışarıdan alınan tramvaya göre ilk başlarda yüzde 30 daha tasarruflu olacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şu anda yüzde 55 olan yerlilik oranının yüzde 70'ler seviyesine çıkmasıyla birlikte maliyetlerin daha da düşeceğini belirtti.



Elektrik motoru gibi bazı ekipmanların dışarıdan alınmasının zorunlu olduğunu dile getiren Başkan Altepe, hangi ülkede üretim yapılırsa yapılsın bu ekipmanların ithal edilmesi gerektiğini hatırlattı.



Başkan Altepe, seri üretime başlanılmasının ardından da Heykel-Garaj hakkında kullanılacak 14 aracın 2012'de raylarda kullanılmaya başlanacağını dile getirdi.

0 yorum:

Yorum Gönder