3 Temmuz 2012 Salı

Michelin in yarışında öne çıktı!

[Resim: 20120206050845_michelin.jpg]



Michelin in dünya çapında gerçekleştirdiği ve bu yıl teması 2046 yılının araçları olan Michelin Challenge Design yarışmasını kazanan 27 projeden 2 si Türk tasarımcılardan çıktı. Konewheel ve Soleil isimli Türk tasarımı araçlar büyük dikkat çekti.



Fransız lastik devi Michelin in dünya çapında gerçekleştirdiği Michelin Challenge Design yarışmasını kazanan 27 projeden 2 si Türk tasarımcıların elinden çıktı. Dünyanın heryerinden katılımı olan ve binlerce kişinin başvurduğu yarışmada finale kalıp kazanan 27 tasarım dan 2 sinin Türklere ait olması özellikle Detroit Fuarı nda büyük başarı olarak gösterildi. Los Angeles, Mumbai, Paris, Rio ve Şanghay gibi büyük şehirler için 2046 yılının şehiriçi ulaşım araçlarının tasarlandığı yarışmada kazanan tasarımlar için Özel sertifika verilirken, yeni otomobil projelerinde ve Ar-Ge lerinde yer almaları için davet gönderildi.



3ü bir arada tasarım



Yarışmada Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim üyesi Prof. Ebru Güzelderen ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 2 inci sınıf öğrencisi Barış Cengiz Konewheel isimli tasarımıyla, Çağhan Engin Çeşmeci ve Emre Gürel ise Soleil isimli tasarımlarıyla dikkat çekti. Ebru Güzelderan ve Barış Cengiz tarafından tasarlanan ve yarışma öncesinde patenti alınan Konewheel isimli araç, geleceğin toplumu için kişisel taşıyıcı olarak tasarlanmış. Motosiklet, bisiklet ve tekerlekli sandalyenin birleşemi olarak düşünelen Konewheel , bu sayede gençler, yetişkinler ve engelliler gibi toplumun her kesimine hitap edebiliyor. Kullanıcı dostu bir yapıya sahip araç, konik bir form üzerine oturtulmuş biri diğerinden iki kat geniş olan iki adet tekerleğe sahip. Bu sayede aracın manevra kabiliyeti artarken esnek tasarımı aracı çeşitli kullanım amaçlarına uygun hale getiriyor. Ebru Güzelderen, tasarımıyla la ilgili olarak, Bu aracı prototip olarak üreteceğiz. Eğer sermayedar bulursak sosyal yönü de olan aracı seri üretime de geçirmek istiyoruz. dedi.



Katlanıp, bavul gibi taşınıyor



Yarışma kazanan diğer Türk tasarımı ise Çağhan Engin Çeşmeci ve Emre Gürel e ait Soleil oldu. Paris gibi gibi kalabalık ve tarihi bir yapısı bulunan şehirler için tasarlanan Soleil, 2 kişilik oturma düzeni ve kompakt yapısı ile dikkat çekiyor. Büyük şehir insanlarının en büyük sorunlarından biri olan park yeri bulma sıkıntısını katlanabilir tasarımı ile çözen Soleil, çekecekli bavullar gibi istenilen yere ***ürülebiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder